Gyógymasszázs - A test és lélek megpihen, nyugalmi állapotba kerül.

[PDF]

Gyógymasszázs

 

 

Mi történik a testünkben fájdalom, és stressz hatására?

 

Circulus vitiosus, azaz ördögi kör alakul ki.

Stressz és fájdalom hatására az érintett terület izmai megfeszülnek.  A fájdalom elleni védekezésül az izmok megkísérlik az azt kiváltó területet blokkolni, melynek következtében további izomfeszültség lép fel.

A feszes izmok között az erek, idegek nyomás alá kerülnek, ezáltal beszűkülnek. Az érintett terület oxigén-és tápanyagellátása akadozik, beidegzése gyengül.

Az elégtelen keringés és az anyagcseretermékek felhalmozódása további izomfeszültséget okoz, ami növeli a fájdalmat, és a mozgásterjedelmet tovább csökkenti. És így tovább….

 

A gyógy-masszázs célja, a fájdalom ördögi körének megszakítása, a szövetek keringésének javítása, az ízületek mozgásterének növelése, visszaállítása. A kedvező fizikai hatásokon túlmenően, tartósan pozitív eredménye van a kezelt személy lelki egészségére is.  

 

A simító, dörzsölő, gyúró mozdulatok növelik a friss vér áramlását, amely tápanyagokat és oxigént szállít a szöveteknek és az izmoknak. Az ízületek passzív kimozgatása elősegíti az egészséges mozgásterjedelemhez való visszatérést.

 

A masszázs elősegíti az izmok relaxációját és megnyúlását, továbbá gyorsítja a toxinok eltávolítását a szövetekből, mivel a különböző fogások váltakozásával serkenti a nyirokkeringést is. Az anyagcsere-folyamatok, valamint a regeneráció felgyorsul. A fokozott hisztamin-termelődés hatására a hajszálerek megnyílnak, így olyan területek is bekapcsolódnak a vérellátásba, amik egyébként nem aktívak. A jobb vérellátás miatt a fájdalomérzés csökken, a lerakódott salakanyagok gyorsabban kiürülnek. A bőr táplálkozása javul, az esetleges hegek fellazulnak, fokozódik a bőr rugalmassága.

 

Masszázs hatására a szervezetben bonyolult, egymással összefüggő élettani változások jönnek létre, melynek kulcsa a központi idegrendszer. A test nagy felületének intenzív masszázsa az egész testre hat. Nem csak a masszázs helyén fejti ki kedvező élettani hatását, hanem un. távolhatásai is vannak. Javul a vérkeringés, a szívműködés, a légzés, az anyagcsere folyamatok és az idegműködés.  Csökken a pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a vizelet kiválasztás.

 

A masszázs hatására testünkben endorfin típusú boldogsághormonok termelődnek.

Az idegrendszer paraszimpatikus működése lép túlsúlyba, ami a test és lélek megnyugvását, pihenését irányítja. 

 


 


 

 

Mi a kineziotape ?                    

 

 

 

A Kinezio Taping egy viszonylag új terápiás eljárás, melyet még ugyan nem régóta, viszont annál nagyobb sikerekkel alkalmaznak ízületi és izomfájdalmak esetén. A Kinesio-taping módszer alapötletét a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr dolgozta ki.

Az izületi és izomfájdalmaknak számtalan oka lehet, így itt csak néhány gyakori lehetőségről beszélhetek.

 

Ha egy izmot túlterhelünk, az izom kötőszöveti részében mikro-repedések keletkezhetnek. Ezáltal a kiáramló folyadék a kötőszöveti térben nyomásnövekedést idéz elő, ez ingerli a nyomás- és fájdalomreceptorokat. Ennek következményei a fájdalom, a merevség, a duzzanatok, amelyek a mozgatórendszer leggyakoribb panaszai.

 

Az ízületek gyakori betegségei a különböző bursitisek. A bursák (nyáktömlők) a csontos kiemelkedéseket fedik, azok kipárnázására szolgának,az izmok és inak csontok fölötti elmozdulását segítik elő. A bursitis egy adott bursa/tömlő gyulladását jelenti. A gyulladás kialakulhat hosszabb ideje tartó kisebb traumák -mikrotraumák - hatására, vagy egy nagyobb sérülést követően is. Ekkor folyadék szaporodik fel a tömlőben, mely akár be is vérezhet. Egyes krónikus megbetegedések ( pl. reumatoid artritis) is hajlamosítanak a bursitis kialakulására.

 

Gyakoriak a foglalkozási ártalomból származó izom és ízületi fájdalmak is, melyek általában a folyamatos egyirányú terhelésből adódnak (pl. fodrászok nyak és vállfájdalma,szobafestők karfájdalma, zsibbadása, sofőrök derék és térdfájdalma stb.) De a modern kor „vívmánya” a számítógép is sok problémát tud okozni a kéz kisízületeiben és a csuklóban (pl. carpal tunel szindróma)

 

Az ízületi fájdalmak másik gyakori okozója az ízületi szalagok megnyúlása, így az ízület laza lesz, az ebben szenvedők gyakran úgy érzik, hogy pl. a boka vagy térd ízületük nem tart, kibicsaklik, ha nem vigyáznak a mozdulataikra. A kinezio-tape az ízületek megtámasztásával segít a gyenge terület stabilizációjában.

 

A kinezio-tape módszer célja, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa. A technika alapvető lényege, hogy a felragasztott szalag elemeli a bőrt az alatta lévő izomtól, így nagyobb tér keletkezik a kezelt terület környékén. A rugalmasan rögzített bőr alatt az izmok és kötőszövetek szabadon tudnak elmozdulni, és a mozgással egy állandó nyirokmasszázst hajtanak végre. A megemelés által a terület vér-és tápanyag ellátása, és nyirokkeringése javul, zavartalanabbá válik. Mivel a nyirokfolyadék könnyebben tud a nyirokrendszerbe visszajutni, csökken a nyomás a szövetközti térben. Így csökken a bőrben lévő nyomás-receptorok ingerlése és a gyulladást fenntartó fájdalom csökkenésével megszakad a fájdalom ördögi köre. Ha csökken a fájdalom, jobb lesz az izom-ízület mozgathatósága. Ha mozog a terület, akkor tovább javul a keringés, és a nyirokáramlás , ami által a gyógyulás, regenerálódás szakasza hamarabb elindulhat.

 

A Kinesio-taping alapvető hatásai

 

Fájdalomcsillapítás a kezelés területén

Helyi duzzanatok csökkentése a nyirokkeringés serkentésén keresztül

Az izomműködés javítása

Helyi keringési zavarok javítása

Izületi funkciók támogatása, izülettámasztás

  

Milyen panaszokra adhat segítséget a tape kezelés ?

  

Akut és krónikus izomfájdalmak

Lúdtalp, bokasüllyedés, bütyök, sarkantyú korrekciók

Scoliozis ás tartásjavító korrekciók

Tenisz és golfkönyök, alagút szindrómák kezelése, kézkorrekciók

Duzzanatok, ödémák kezelése VÁRANDÓSSÁG ALATT IS

Húzódások, zúzódások, rándulások , törések rehabilitációja

Laza, műtött vagy sérült izületek támasztása

Hideg végtagok keringés fokozása

Hegek (régiek is) , és véraláfutások kezelése

A shiatsu terápiában érintett meridiánok kiegészítő kezelése

 

Milyen tulajdonságai vannak a tape-nek ?

 

A szalagok utánozzák a bőr tulajdonságait

rugalmasak 130-140 %-ban nyújthatóak

vízállóak

légáteresztőek

olyan vékonyak, mint a bőr

100% pamutból készültek

ragasztóanyaguk akril, így a latex érzékenyek is használhatják

SEMMIFÉLE HATÓANYAGOT NEM TARTALMAZNAK, GYÓGYSZERMENTES TERÁPIA

 

Mivel a szalagok nagyban hasonlítanak a bőr sajátosságaihoz viselésük hosszabb távon sem okoz kényelmetlenséget.

Telefonszámom:
06-30-496-9791

© 2013 - Minden jog fenntartva norashiatsu.xls.hu • honlapkészítés - XLS.HU